Post

Koľko alergénu znesie alergik?

"Vravíte, že vaša malá je alergická na vajcia? Ale tento piškótový koláčik určite môže zjesť, v ňom sú domáce vajcia..." (na návšteve u príbuzných) "Chápem, že váš syn je alergický na orechy, ale toto je čokoládová torta a orechy sú len na vrchu..." (u kamaráta na oslave narodenín) "Prosím vás, nestresujte nás stále tou alergiou, keď jej budeme po troške to mlieko každý deň dávať, ona si raz na to zvykne..." (pani kuchárka v škôlke)... Ak ste už niekedy počuli podobné výroky (a ostal vám nad nimi rozum stáť), vitajte v klube - určite patríte k ľuďom, ktorým do života nejakým spôsobom vstúpila potravinová alergia...

...tento pojem sa v našom slovníku objavil koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia. Počet ľudí trpiacich potravinovou alergiou sa odvtedy z roka na rok zvyšuje, v súčasnosti postihuje toto ochorenie v krajinách EÚ viac ako 2% dospelej populácie a 10% detí do troch rokov - v praxi to znamená 6 až 8 miliónov ľudí.

Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi bola prevažná väčšina alergických jedincov alergická iba na jednu potravinu, v súčasnosti rastie počet tzv. polyvalentných potravinových alergií - odhaduje sa, že nimi trpí 12-15% všetkých diagnostikovaných alergikov. Rastie aj výskyt tzv. skrížených potravinových alergií - napr. človek alergický na peľ brezy môže byť v čase kvitnutia tohto stromu alergický aj na orechy a kôstkovité ovocie.

Interval medzi po skonzumovaním alergizujúcej potraviny a prejavom alergickej reakcie môže byť rozlične dlhý - zvyčajne však býva v rozmedzí od šiestich do dvadsiatich štyroch hodín. Najčastejším prejavom potravinovej alergie u detí je atopická dermatitída (80% alergických dojčiat). Žihľavka alebo Qinckeho edém (opuch tváre, perí alebo ktorejkoľvek inej časti tela), sú u malých detí vzácne, vekom sa však ich výskyt zvyšuje.

U detí predškolského veku sa kožné prejavy zmierňujú a nahrádza alebo dopĺňa ich alergická nádcha, bronchitída a astma. Zriedkavejšie sa potravinová alergia u detí prejavuje nevoľnosťou, bolesťami brucha, hnačkou alebo naopak zápchou.

V najzávažnejších prípadoch môže dôjsť k tzv. anfylaktickej reakcii, ktorá sa prejaví súčasne opuchmi, svrbením, dusením, bolesťami brucha a poklesom krvného tlaku s poruchou vedomia. Anafylaktická reakcia sa vyznačuje veľmi rýchlym nástupom a bez okamžitého podania antihistaminík a kortikoidov vedie k úmrtiu. Príčinou býva zlyhanie krvného obehu a/alebo udusenie v dôsledku opuchu hrdla.

Na základe rozborov život ohrozujúcich a smrteľných anafylaxií boli stanovené najmenšie množstvá jednotlivých potravín, ktoré môžu vyvolať alergické príznaky u najviac citlivých osôb, tzv. prahové dávky: u extrémne citlivých pacientov, môže byť prahová dávka už 0,005 mg kravského mlieka alebo 0,002 mg slepačieho vajca.

V súčasnosti je potravinová alergia neliečiteľná. Postihnutí jedinci sa môžu prejavom svojho ochorenia vyhnúť jedine dôslednou a dlhodobou eliminačnou diétou, teda tzv. nulovou toleranciu k výskytu alergénu. Dôslednosť eliminačnej diéty spočíva v tom, že ak je dieťa alergické na bielkovinu kravského mlieka (BKM), nebude konzumovať mlieko ani mliečne výrobky v žiadnej podobe - teda ani v polievkach, omáčkach, koláčoch, či cukrovinkách. Dlhodobosť máva v prípade potravinových alergií spravidla horizont niekoľkých rokov...

Každé porušenie eliminačnej diéty - hoci aj s tým najlepším úmyslom (príčinlivá susedka tajne dopraje dieťaťu s alergiou BKM mliečnu čokoládu, lebo „chúďatko, ono ani nevie, aké je to dobré") - len predlžuje jej trvanie.

Potravinová alergia má však aj zopár benefitov - naučí vás premýšľať nad tým, čo vlastne jeme, donúti vás čítať informácie o zložení jednotlivých potravín či hotových jedál a celkom určite pomerne rýchlo zlepší aj vaše kulinárske schopnosti - dospejete totiž k poznaniu, že je omnoho bezpečnejšie uvariť si jedlo, ktorého zloženie poznáte, ako dôverovať výrobcom hotových pokrmov. Keď sa to tak vezme, potravinová alergia je vlastne zaujímavá šanca, ako nadobudnúť zodpovednejší vzťah k svojmu zdraviu...

Gabriela Sabolová

Gabriela Sabolová

Ponúkam pomoc pri hľadaní vlastného stravovacieho štýlu, ktorý vyrieši nielen vaše zdravotné problémy, ale umožní vám aj žiť vaše sny.