Post

Čokoláda ako liek ?

Volal mi Milan, môj kamarát z detstva. Už dlhší čas ho trápi vysoký krvný tlak, začínajúci diabetes i zhoršujúci sa zrak. Dnes však znel jeho hlas v telefóne veľmi optimisticky: „Vieš, už mi lezú na nervy všetky tie tabletky, čo musím každý deň užívať, konečne som našiel príjemnejšiu liečbu. Dočítal som sa na nete, že horká čokoláda znižuje krvný tlak aj glykémiu. No povedz, nie je to super správa? Schrúmem denne tabličku čokolády a mám po probléme..."

Možno si poviete, že Milan je z kategórie ľudí prostoduchejších, no uisťujem vás, že má vysokoškolské vzdelanie a vo svojej technickej profesii patrí k vyhľadávaným odborníkom. A nie je zďaleka jediný, kto sa ma s podobným nadšením v uplynulých rokoch pýtal na zdravotné benefity horkej čokolády. Poďme sa teda spolu bližšie pozrieť na úskalia čokoládovej liečby hypertenzie a diabetu...

Pri výrobe horkej čokolády sa používajú dve hlavné zložky - kakaová hmota vyrobená z kakaových bôbov a cukor. Vyššie spomínané pozitívne účinky čokolády sa vo všeobecnosti pripisujú polyfenolom, organickým zlúčeninám, ktoré sa v určitom množstve prirodzene vyskytujú v kakaových bôboch. Obsah polyfenolov v čokoláde však závisí od mnohých faktorov, v prvom rade už od samotnej odrody kakaového bôbu. Najväčšie straty polyfenolov nastávajú počas fermentácie, sušenia a praženia kakaových bôbov, no zanedbateľné nie sú ani straty vznikajúce pri konšovaní čokolády. Všeobecne sa odhaduje, že v čokoláde sa ocitne nanajvýš 20 % pôvodného množstva polyfenolov prítomného v kakaových bôboch.

Informáciu o množstve polyfenolov v jednotlivých druhoch čokolády nenájdete uvedenú na obale. Tento parameter sa v rámci EÚ nesleduje ani pri úradnej kontrole potravín. V USA sa už môžete stretnúť na obaloch niektorých čokolád s označením HPC (High Polyphenol Chocolate), ale nie je to zatiaľ oficiálne schválené (a teda ani overené) zdravotné tvrdenie. Takže jediným kritériom, ktoré možno zohľadniť pri hľadaní čokolády s vysokým obsahom polyfenolov je čo najvyšší obsah kakaa – minimálne 70%. Takýchto čokolád nie je na trhu veľa, ich cena sa začína pri 5€ za 100g a uspokoja iba milovníkov intenzívne horkej chuti...

Druhým závažným problémom je, že čokoláda patrí medzi desať energeticky najbohatších potravín vôbec (55 % jej energetickej hodnoty pochádza z tuku a 43 % z cukru). 100g horkej čokolády dodá nášmu organizmu približne 2000 kJ energie, čo sa rovná energetickému obsahu štandardnej porcie bežného hlavného jedla, napr.:

* prírodný bravčový rezeň (120g) + varené zemiaky (250g) + čerstvá zelenina (70g)

* dusené kuracie stehno so zeleninou (300g) + dusená ryža (150g)

* zemiakové hranolky (200g)

* palacinky s džemom (250g)...

Ak by bolo 100g horkej čokolády konzumovaných pravidelne denne ako prídavok k bežnej strave, pri nezmenenej fyzickej aktivite je celkom reálne očakávať prírastok telesnej hmotnosti vo výške 1kg mesačne, teda 10 – 12kg ročne. V priebehu jedného roka to znamená prechod od normálnej hmotnosti k značnej nadváhe.

Riešením by teda mohla byť konzumácia 100g horkej čokolády namiesto jedného kompletného jedla denne. Nuž, ale neviem, či by sa našlo dosť milovníkov čokolády, ktorí by sa na toto podujali...

Gabriela Sabolová

Gabriela Sabolová

Ponúkam pomoc pri hľadaní vlastného stravovacieho štýlu, ktorý vyrieši nielen vaše zdravotné problémy, ale umožní vám aj žiť vaše sny.